Rusija: Slovačka da vrati 200.000 vakcina, prekršila ugovor

BRATISLAVA – Rusija je raskinula ugovor o snabdevanju Slovačke vakcinom Sputnjik V i zahteva da se vrati 200.000 doza koje su u zemlju isporučene početkom marta.

TASR prenosi da je ministar finansija Igor Matovič danas potvrdio ovu informaciju nakon jučerašnjeg putovanja u Moskvu i objasnio da se ruska strana oseća izuzetno povređeno, jer je Državni institut za kontrolu lekova (ŠUKL) vakcinu pregledao u laboratoriji koja nije deo zvanične mreže laboratorija EU i dao izjavu u vezi sa vakcinom koja je nanela štetu njenoj reputaciji širom sveta.

atovič je naglasio da je uprkos tome uspeo da obezbedi da Slovačka i dalje ima „otvorena vrata“ za Sputnjik V, a potvrdio je i da putuje u Mađarsku, gde vode razgovore o proizvodnji ruske vakcine, navodi agencija.

Par sati pre nego što je Rusija zatražila od Slovačke da vrati vakcine, slovački Institut je saopštio da od proizvođača vakcine Sputnjik V nije dobio dovoljno informacija da bi mogao da proceni koristi i rizike od njene upotrebe i da se vakcina isporučena Slovačkoj razlikuje od one koju su pregledali Evropska agencija za lekove medicinski časopis Lanset.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.