U trendu

Rusija spremna na dvodnevne prekide vatre u Alepu

Ruska vojska saopštila je danas da je spremna da podrži poziv Ujedinjenih nacija za prekid vatre u trajanju od 48 časova nedeljno kako bi omogućila dostavljanje humanitarne pomoći u sirijski grad Alepo.

Rusija je, kako je precizirao portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, spremna da podrži dopremanje humanitarne pomoći počevši od sledeće nedelje, preneo je AP.

On je naveo da bi Rusija podržala inicijativu pod uslovom da konvoji sa humanitarnom pomoći odlaze u delove Alepa koji su i pod kontrolom pobunjenika i pod kontrolom vlade.

Istakao je i da bi tačni datumi mogli da budu određeni na osnovu saradnje sa UN i nakon dobijanja garancija od SAD o bezbednom prolazu konvoja.

Konašenkov je naveo da bi se humanitarna pomoć mogla poslati iz turskog grada Gazijantepa ka istočnom delu Alepa preko puta Kasteljo, dok bi ruta prema zapadnom delu Alepa išla iz Handarata, a potom putem Kasteljo.

Evropska unija zatražila je ranije danas „hitan prekid“ borbi u Alepu kako bi se omogućilo dopremanje lekarske i humanitarne pomoći za oko 1,5 miliona civila zarobljenih u tom sirijskom gradu.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura prethodno je izjavio da nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći od početka avgusta nije stigao do oblasti u Siriji koje su pod opsadom i da je zbog toga do naredne nedelje suspendovao radnu grupu za humanitarnu pomoć, kao signal velikim silama.

Kako je specijalni izaslanik naveo, 48-časovna pauza u borbama u severnom sirijskom gradu Alepu biće glavna tema sastanka koji će kasnije danas održati grupa zemalja koje rade na prekidu neprijateljstava.

On je pozvao na 48-časovnu pauzu u borbama, pre svega u Alepu, kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći i zamolio za „gest humanosti obeju strana“.

Za uvođenje dvodnevne pauze, rekao je Mistura novinarima u Ženevi, biće potreban jak uticaj ne samo Rusije i SAD kao kopredsedavajućih grupe za podršku Siriji, već i drugih zemalja koje imaju uticaja na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.