U trendu

Rusija spremna na saradnju sa novim parlamentom Moldavije

MOSKVA – Moskva je spremna na saradnju s novim parlamentom i vladom Moldavije, rekao je danas predsednik Odbora za spoljne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Konstantin Kosačev.

On je rekao da moldavski Ustavni sud treba da učini sve što je moguće da poboljša situaciju, a ne da onemogućava napore predsednika, parlamenta i vlade, prenela je agencija Tas s.

„Moldavija se suočava s krizom koju su izazvali ljudi, a Ustavni sud je dovoljno doprineo tome“, naveo je Kosačev.

Prema njegovim rečima, moldovski Ustavni sud je prekršio princip podele vlasti.

„Umesto zaštite političkog sistema, Sud je počeo da ga uništava, prevazilazeći svoj mandat jer je zadatak bio nametnut od neke spoljne sile koja je navikla da vlada zemljom kao da je to njena kompanija“, rekao je Kosačev.

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, čime je prekinut višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora održanih u februaru.

Međutim, njihov savez je izazvao sukob s Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je razrešio predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika.

Nakon toga, Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar