U trendu

Rusija traži hitno oslobađanje starešine Kijevo-pečerske lavre

MOSKVA – Rusija je zatražila hitno oslobađanje mitropolita Pavla, starešine Kijevo-pečerske lavre i pružanje medicinske pomoći, izjavio je danas specijalni predstavnik ruskog ministra spoljnih poslova za saradnju u oblasti obezbeđenja prava na slobodu veroispovesti Genadij Askaljdovič.

„Duboko smo zabrinuti za sudbinu vladike Pavla, koji je, kao što znate, u kućnom pritvoru i u elektronskim okovima. Za ljude dobre volje, njegov lik dobija lik mučenika za pravoslavnu veru. Vrhunac cinizma su reči Volodimira Zelenskog, koji je rekao da je Ukrajina teritorija sa najvećom verskom slobodom“, istakao je Askaljdovič.

Prema njegovoj oceni, režim u Kijevu uporno nastoji da nanese odlučujući poraz pravoslavnoj veri u Ukrajini.

Askaljdovič je istakao da je Rusija ogorčena grubim činom samovolje protiv kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i zabrinuta za sudbinu monaha i sveštenika Kijevo-pečerske lavre, kojima, kako je navedeno, „prete fizičke i moralne represalije“.

Sukob oko Kijevo-pečerske lavre eskalirao je nakon što je Ministarstvo kulture Ukrajine raskinulo ugovor o zakupu i zahtevalo da monasi napuste manastir do 29. marta. Njima je saopšteno da mogu da ostanu ako pređu u nekanonsku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Starešina Lavre, mitropolit Pavle izjavio je da je nemoguće jednostrano raskinuti ugovor i da je za to potrebna sudska odluka.

Okružni sud u Kijevu je 1. aprila mitropolitu Pavlu odredio kućni pritvor od 60 dana i zabranio mu komunikaciju sa vernicima.

Optužen je za saradnju sa Rusijom i izazivanje međuverske mržnje, ali on negira te optužbe i ističe da je odluka suda politička.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.