U trendu

Rusija u Venecuelu poslala strateške bombardere sposobne za nuklerano oružje

Dva ruska strateška bombardera, sposobna da nose nuklearno oružje, stigla su danas u Venecuelu, usred loših odnosa Rusije i SAD.

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da je par bombardera Tu-160 sleteo na aerodrom Maiketia, kod Karakasa, na kraju od leta dugačkog 10.000 kilometara. Nije rečeno da li bombarderi nose bilo kakvo oružje, niti koliko će dugo ostati u Venecueli.

Ministarstvo je saopštilo da su teretni avion „An-124 Ruslan“  „putnički avion Il-62 dopratili bombardere do Maiketie.

Tu-160 može da nosi konvencionalne ili nuklearne krstareće rakete s dometom od 5.500 kilometara. Takvi bombarderi učestvovali su u ruskoj kampanji u Siriji, gde su prvi put u borbi lansirali konvencionalno naoružane krstareće rakete „Kh-101“.

Po kodnim nazivom NATO „Blekdžek“, taj veliki ratni avion može da leti brzinom dvostruko većom od brzine zvuka. Rusija je unapredila svoju flotu Tu-160 novim oružjem i elektronikom i planira da proizvede modernizovanu verziju bombardera.

Prošle sedmice je predsednik Venecuele Nikolas Maduro posetio Moskvu u pokušaju da učvrsti njenu političku i ekonomsku pomoć iako njegova zemlja ne uspeva da plati milijarde dolara duga Rusiji.

Rusija je glavni politički saveznik Venecuele koja je sve izolovanija u svetu zbog rastućih sankcija SAD i Evropske unije koje optužuju Madura da podriva demokratske institucije da bi zadržao vlast u zemlji gde je ekonomska i politička kriza najgore u njenoj istoriji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na prošlonedeljnom sastanku sa svojim venecuelanskim kolegom Vladimirom Padrinom Lopesom rekao da će Rusija i dalje slati svoje vojne avione i ratne brodove u posete Venecueli u sklopu bilateralne vojne saradnje.

Rusija je poslala svoje strateške bombardere Tu-160 i raketnu krstaricu u posetu Venecueli 2008. godine, usled tenzija sa SAD posle kratkog ruskog rata s Gruzijom. Par Tu-160 je Venecuelu posetio i 2013. godine.

Odnosi Rusija-SAD su sada najlošiji od Hladnog rata i to zbog Ukrajine, rata u Siriji i navoda o ruskom mešanju u izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine. Rusija je ljuta na Sjedinjene Američke Države i druge saveznike NATO-a zbog rasporedjivanja trupa i oružja blizu njenih granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.