U trendu

Rusija: Ukrajina nam nije dala drugog izbora

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da situacija u Ukrajini nije ostavila Rusiji drugog izbora osim da se obrati međunarodnom sudu.

Ovo je prva mjeđunarodna žalba protiv Ukrajine u istoriji Rusije koje su ruske vlasti podnele Evropskom sudu za ljudska prava (EĆR), piše Tas s.

Ministarstvo je navelo da se to tiče diskriminacije stanovništva koje govori ruski jezik, uključujući lišavanje obrazovnih prava, kao i da su katastrofalne posledice ostavljene na stanovništvo obe ruske pogranične teritorije.

„U vezi sa vodenom blokadom Krima i ne zatvaranjem vazdušnog prostora Ukrajine, došlo je do katastrofe leta MX-17. Svi ovi zahtevi protiv Ukrajine koji su u ruskoj tužbi su na osnovu dokaza koji su akumulirali tokom godina“, saopštilo je ministarstvo.

Rusija je podnela prvu međudržavnu žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, u kojoj optužuje Ukrajinu za kršenje Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Kako se navodi u objavljenim materijalima, u pitanju je prva međudržavna žalba u istoriji Rusije koju su ruske vlasti podnele Evropskom sudu za ljudska prava, preneo je Sputnjik.

U saopštenju ruskog tužilaštva precizirano je da se žalba odnosi na događaje koji su usledili nakon „nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.

Žalba se odnosi na glavne grupe kršenja – odgovornost ukrajinskih vlasti za smrt civilnog stanovništva, nezakonito lišavanje slobode i represiju nad ljudima, uključujući i onu koja se dogodila na Trgu nezavisnosti u Kijevu, Majdanu, i u Domu Sindikata u Odesi 2014. godine, kao i u Donbasu tokom takozvane ‘antiterorističke operacije’, pojašnjeno je u dokumentu.

Moskva optužuje Kijev i za „smrt i narušavanje zdravlja ljudi, kao i uništavanje imovine tokom granatiranja susedne ruske teritorije, za gušenje slobode govora i progon neistomišljenika, uključujući političare i novinare, za diskriminaciju ruskojezičnog stanovništva i istiskivanje ruskog jezika, kao i za diskriminisanje ruskih kompanija i preduzetnika“.

Kako se navodi u dokumentu, Ukrajina je optužena i za „onemogućavanje stanovnika jugoistoka Ukrajine da učestvuju na izborima, za blokadu vodosnabdevanja Krima, napade na ruska diplomatska, konzularna i druga predstavništva, za pad malezijskog aviona MH17 do čega je došlo, jer Ukrajina nije zatvorila vazdušni prostor iznad zone borbenih dejstava“, prenosi Sputnjik.

Rusija je iznela zahteve Ukrajini.

Oni podrazumevaju prekid blokade vodosnabdevanja Krima, ukidanje ograničavanja prava nacionalnih i jezičkih manjima, uključujući i slobodan pristup opštem i visokom obrazovanju na maternjem jeziku, ukidanje zabrane emitovanje na kanalima na ruskom jeziku i ograničavanja pristupa internet-platformama i štampi na ruskom jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.