U trendu

Rusija uvela sankcije zvaničnicima Evropske unije

Rusija je uvela sankcije protiv osam zvaničnika EU, u znak odmazde zbog kaznenih mera koje je Brisel uveo ruskim zvaničnicima umešanim u zatvaranje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je zabranilo ulazak u zemlju predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, potpredsednici Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Veri Jurovoj i drugim zvaničnicima država članica Unije.

Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov optužilo je EU za pokušaj kažnjavanja Moskve zbog njenih „nezavisnih spoljnih i unutrašnjih politika“ i za pokušaj obuzdavanja razvoja Rusije „nezakonitim ograničenjima“.

„Svi naši predlozi za rešavanje problema izmedju Rusije i EU kroz direktan dijalog konzistentno bivaju ignorisani ili odbacivani“, navelo je rusko Ministartsvo.

Sankcije su odgovor na slične mere koje je EU uvela protiv šest ruskih zvaničnika u martu, odgovornih za zatvaranje Navaljnog, najpoznatijeg protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu, u vreme dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja. Osudjujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocenjuje kao politički motivisanu.

Zatvaranje Navaljnog dodatno je zateglo odnose Rusije sa Zapadom koji su pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Odnosi su dodatno zakomplikovani posle optužbi Brisela i Vašingtona da se Moskva mešala u izbore u drugim zemljama i da je odgovorna za hakerske napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.