U trendu

Rusija za bezbednosnu zonu oko nuklearke; Reznikov kaznio 621 zvaničnika

KIJEV – Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je danas da ima ‘nultu toleranciju’ na korupciju, i da je tokom prošle godine na stotine zvaničnika u ministarstvu odbrane ili u oružanim snagama kažnjeno nakon internih disciplinskih inspekcija.

Kako navodi Rojters, ova izjava ima za cilj da osnaži poljuljani status Reznikova, nakon skandala u vezi sa korupcijom u vrhu ukrajinskih oružanih snaga.

Reznikov je rekao da je u 2022. novčano kažnjen 621 zvaničnik oružanih snaga ili ministarstva odbrane za različite prestupe.

„Moj principijelni stav je bio, jeste i ostaće nepromenjen: nulta tolerancija za bilo kakve prekršaje“, rekao je Reznikov.

RUSIJA JE danas saopštila da je spremna da nastavi da radi na bezbednosnoj zoni oko nuklearne elektrane Zaporožje, nakon što se šef državne nuklearne kompanije Rosato sastao sa šefom Međunarodne agencije za nuklearnu energiju UN Rafaelom Grosijem u Moskvi, prenosi TAS S.

Nuklearku Zaporožje zauzele su ruske snage ubrzo nakon što su prošle godine izvršile invaziju na Ukrajinu i više puta je bila izložena granatiranju, pri čemu i Moskva i Kijev krive jedno drugo da rizikuju nuklearnu nesreću.

Međunarodna agencija za atomsku energiju pozvala je na stvaranje sigurnosne zone oko elektrane, kako bi se sprečilo da granatiranje nanese veću štetu.

PORTPAROL RUSKOG ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske snage protivvazdušne odbrane oborile ukrajinski jurišni avion Su-25 u oblasti Hersona.

„Pored toga, u protekla 24 sata uništene su 11 ukrajinskih bespilotnih letelica, kao i 13 raketa američke proizvodnje u blizini naselja Tavolžanka i Lozovaja u Harkovskoj oblasti, Kirilovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, Kremennaja, Krasnorečenskoje, Kolomijčika, Červonopopovka i Naugolnaja u Luganskoj Narodnoj Republici, Vođanoje u oblasti Knji Zaporožje Grikovo Hersonskoj oblasti“, rekao je portparol, prenosi TAS S.

PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija nije započela neprijateljstva u Ukrajini, već pokušava da ih zaustavi, s obzirom da neprijateljstva traju od 2014. godine.

„Želeo bih još jednom da kažem, mi nismo započeli nikakva neprijateljstva, mi pokušavamo da ih okončamo. Ta neprijateljstva su započeli ukrajinski nacionalisti i oni koji su ih podržavali 2014. godine, kada se dogodio puč, tako je sve počelo, posle toga su usledili događaji na Krimu i u Donbasu“, rekao je Putin, preneo je TAS S.

On je istakao da je Kijev počeo rat protiv Donbasa 2014. godine i kršeći sve dogovore i obaveze, efikasno blokirao regione Donbasa.

„Protiv njih su korišćena teška vojna vozila, protiv njih su izvedene velike vojne operacije“, kazao je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, tada su započeli rat.

„On je trajao osam godina i imao je za cilj da istrebi ljude koji tamo žive i koji se osećaju krvlju vezanim za Rusiju, rusku kulturu i ruski jezik. Koliko dugo smo mogli to da trpimo“, istakao je Putin.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski izjavio je danas da „stalno mora da ubeđuje“ nemačkog kancelara Olafa Šolca da pomogne Ukrajini zarad Evrope.

On je u intervjuu za nemački list „Špigel“ ocenio da je odnos koji ima sa Nemačkom pun uspona i padova.

„Moram stalno da vršim pritisak da bih pomogao Ukrajini i da stalno ubeđujem Šolca da ta pomoć nije za nas, već za Evropljane“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je rekao da je zahvalan što je Nemačka poslala protivvazdušne sisteme IRIS-T za koje je rekao da su spasili mnoge živote, ali da je situacija sa slanjem tenkova vratila odnos Nemačke i Ukrajine u „tešku fazu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.