U trendu

Rusija zabranila ulazak Bajdenu, Blinkenu, šefu CIA…

MOSKVA – Rusija je danas saopštila da je zabranila ulazak u zemlju za 963 američkih državljana, uključujući predsednika Džozefa Bajdena, državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijama Bernsa.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju naglasilo da je ovaj korak odgovor na sankcije koje SAD stalno nameću Rusiji i upozorilo da će „neprijateljske akcije“ i dalje dobijati „odgovarajući odgovor“, prenosi RIA Novosti.

„Rusija ne traži konfrontaciju i otvorena je za iskren dijalog uz uzajamno poštovanje, odvajajući američki narod, koji poštuje, od vlasti SAD, koje podstiču rusofobiju i onih koji im služe“, navelo je ministarstvo. Kako prenosi Rojters, navodi se da su kontramere neophodan odgovor čiji je cilj da „primoraju američki režim, koji nastoji da uvede ostatku sveta vladavinu zasnovanu na neokolonijalnim pravilima,da prizna novu geopolitičku realnost“, navodi Rojters.

Zabrana ulaska ima samo simbolično značenje, ali označava konstantno pogoršanje odnosa Rusije sa jedne strane, i SAD i njihovih saveznika sa druge od početka napada na Ukrajinu 24. februara, dodaje Rojters.

U zasebnom saopštenju, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je dodalo još 26 novih imena na spisak Kanađana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, uključujući šefove sektora odbrane i direktore industrije iz te oblasti, kao i suprugu premijera Dzastina Trudoa, Sofi Gregoar.

Među novim imenima našli su se novoimenovani šefovi vojske, vazduhoplovstva i mornarice, kao i direktori kompanija LokidMartin Kanada i Rejteon Kanada.

Najnovije sankcije Kanadi uvedene su četiri dana nakon što je ta zemlja odredila meru zabrane ulaska ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kao i za još oko 1.000 članova njegove vlade i oružanih snaga.

Ulazak u Rusiju ranije je zabranjen premijeru Džastinu Trudou, ministarki finansija Kristiji Frilend i stotinama drugih kanadskih državljana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar