U trendu

Rusija zabranila ulazak Dzonsonu, Tras, Volasu, Rabu, Patelu. . .

LONDON – Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zabranilo ulazak u zemlju britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ministarki spoljnih poslova Liz Tras, ministru odbrane Benu Volasu i još desetorici članova vlade i političara.

U saopštenju objavljenom na sajtu ruskog MSP navedeno je da je ta mera doneta „s obzirom na neprijateljske akcije britanske vlade koje su bez presedana, posebno uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima“.

Rusko ministarstvo ocenjuje da britansko rukovodstvo namerno zaoštrava situaciju oko Ukrajine, upumpavajući u Ukrajinu ubojito oružje i koordinirajući slične napore NATO-a.

„Neprihvatljivo je i podstrekavanje Londona, koji snažno podstiče ne samo svoje zapadne saveznike, već i druge zemlje na uvođenje širokih antiruskih sankcija, koje su, međutim, besmislene i kontraproduktivne“, ističe ruski MSP.

Na listi britanskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su: premijer Boris Džonson, ministar pravde Dominik Rab, ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras, ministar odbrane Ben Volas, ministar saobraćaja Grant Šaps, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, ministar finansija Riši Sunak, ministar za preduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Kvazi Kvarteng, ministarka za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Nadin Doris, zamenik ministra odbrane Džejms Hipi, premijerka Škotske Nikla Sterdžen, državni tužilac Engleske i Velsa Suela Braverman i konzervativna poslanica i bivša britanska premijerka Tereza Mej.

Rusko ministarsvo navodi da će u najskorije vreme ta lista biti proširena i na britanske političare i parlamentarce koji, kako je navedeno, „doprinose raspirivanju antiruske histerije, podstiču „kolektivni Zapad” da koristi jezik pretnji u dijalogu sa Moskvom i besramno huškaju kijevski neonacistički režim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.