U trendu

Rusija žali zbog neprijateljske linije Hrvatske i Slovenije

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je, povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske i Slovenije, da žali što su te dve zemlje poslednjih meseci odlučile da zauzmu, kako je navedeno, „neprijateljsku liniju“ prema Moskvi.

U saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva navedeno je da su se rusko-hrvatske veze tokom tri decenije odlikovale pozitivnom dinamikom i razvojem saradnje u nizu oblasti – trgovini, ekonomiji i investicijama.

„Za žaljenje je što su hrvatske vlasti poslednjih meseci odlučile da zauzmu izrazito neprijateljsku liniju prema Rusiji, koja je u oštroj suprotnosti sa dostignutim kvalitetom naših bilateralnih veza, uništava njihovo tkivo i nanosi ozbiljnu štetu interesima naroda dve zemlje“, ističe rusko ministastvo i dodaje da su na udaru sva pozitivna dostignuća iz prošlosti.

Ruski MSP izražava uverenje da su takvi destruktivni pristupi beskorisni i pogubni, kao i da će prevladati zdrav razum i da će se Hrvatska vratiti na put konstruktivnog dijaloga i obostrano korisne saradnje.

Kada je reč o Sloveniji, ističe se da je Rusija uvek visoko cenila uzajamno razumevanje sa Slovenijom, uprkos razlikama u pristupu nizu međunarodnih problema.

Rusko ministarstvo navodi da je odlika rusko-slovenačkih odnosa bila želja da se uzajamno uvaže interesi i da su dve zemlje razvijale političku, trgovinsko-ekonomsku i humanitarnu saradnju.

Ruski MSP podseća da je 2021. godine na inicijativu Ljubljane uspostavljen Dan rusko-slovenačkog prijateljstva.

„Utoliko su više razočaravajući i žalosni neopravdani neprijateljski koraci, koje je slovenačka vlada preduzela poslednjih meseci, usmereni na razaranje bilateralnih veza suprotnih istorijskoj logici njihovog razvoja“, ističe rusko ministarstvo.

Izražava se i uverenje da će takva politika slovenačkih vlasti, koja je, prema oceni Moskve, suprotna dubokim interesima dva prijateljska naroda, na kraju ustupiti mesto uravnoteženoj liniji, prirodnoj za rusko-slovenačke odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.