U trendu

Ruska fabrika pomaže u obnovi časovnika Notr Dama

MOSKVA – Inženjeri fabrike satova Raketa iz Sankt Peterburga pomažu u restauraciji časovnika Katedrale Notr Dam u Parizu, koji je uništen u velikom požaru u aprilu 2019. godine, saopštila je pres služba te fabrike.

Kako se navodi, inženjeri Rakete su već počeli da proučavaju mehanizam časovnika, kako bi ustanovili koje delove mogu da prizvedu u svojoj fabrici.

U saopštenju se podesća da Raketa ima iskustva u dizajniranju i proizvodnji najvećeg mehanizma za satove na svetu, a reč je o monumentalnom satu u atrijumu centralne prodavnice ruskog maloprodajnog lanca proizvoda za decu Dečiji svet u Moskvi.
Taj sat je dimenzija 6 sa 7 metara, težak je 4,5 tone, a sastoji se od više od 5.000 delova od gvožđa, aluminijuma i titanijuma.

Asocijacija Časovnik Notr Dama zahvalila je na svom sajtu „ruskim prijateljima“ što učestvuju u „ovom dovnom poslu“.

U požaru na Katedrali Notr Dam, koji je izbio 15. aprila 2019. uveče i trajao više od 15 sati, potpuno su uništeni drveni krov i kula.

Za manje od 48 sati nakon požara za obnovu je prikupljeno više od 900 miliona evra, a procenjuje se da bi obnova mogla da traje godinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.