U trendu

Ruska komesarka za dečja prava odbacila optužbe MKS: Netačne su i nejasne

MOSKVA – Ruska komesarka za dečja prava, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine, rekla je danas da su optužbe MKS netačne i nejasne.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marija Lvova-Belova, jer ih terete za nezakonito prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju, preneo je Rojters.

MKS je saopštio da ima informacije da je nekoliko stotina dece prebačeno iz Ukrajine u sirotišta i domove za nezbrinutu decu, iz oblasti koje ruske snage drže pod kontrolom.

Neka od dece predata su na usvajanje u Rusiji, dodaje sud sa sedištem u Hagu.

Lvova-Belova je rekla na konferenciji za novinare u Moskvi da je uvek tražen pristanak roditelja i da je ruska komisija na čijem je čelu uvek radila u najboljem interesu dece.

Ona je istakla da, ukoliko je bilo određenih problema sa nekim porodicama, Lvova-Belova je za sebe rekla da je uvek bila spremna da ih rešava.

„Komesarki za dečja prava nije jasno od čega se zapravo sastoje optužbe i na čemu se baziraju. Korišćenje termina ‘nezakonita deportacija populacije (dece) u zvaničnoj objavi MKS izaziva zbunjenost“, saopštila je ruska Komisija za prava dece.

Članovi komisije su rekli da nisu dobili nikakvu dokumentaciju u vezi ovog slučaja od MKS, čiju jurisdikciju Rusija ne priznaje.

Komisija je navela da su Donjeck i Lugansk zatražili od Rusije da prihvati civile, uključujući i siročad i decu čiji se roditelji vode kao nestali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.