U trendu

Ruska vlada tvrdi da u naredna tri dana otvara humanitarni koridor iz Azovstalja

Ruska vlada je saopštila da će njeni vojnici i njihovi saveznici u određenim periodima od četvrtka do subote otvarati humanitarni koridor za evakuaciju civila iz železare Azovstalj, poslednjeg uporišta ukrajinskih snaga u Marijupolju.

U večerašnjem saopštenju, objavljenom na aplikaciji Telegram, ruska vlada obećava da njene snage od 8.00 do 18.00 po moskovskom vremenu u naredna tri dana neće preduzimati vojne akcije i da će se povući na bezbednu udaljenost radi lakšeg povlačenja civila na destinaciju koju odaberu.

Za sada, međutim, nema potvrde o tim aranžmanima iz drugih izvora, a ranija slična obećanja o uspostavljanju koridora za evakuaciju su propala. Portparol Ujedinjenih nacija rekao je da su u toku razgovori o budućim evakuacijama.

Komandant ukrajinskog puka Azov Denis Prokopenko, koji se nalazi u Azovstalju, rekao je ranije danas da su ruske trupe upale u kompleks te fabrike i dodao da se drugi dan zaredom vode „teške, krvave bitke“.

Azovstalj je jedno od glavnih uporišta ukrajinskog vojnog otpora i prethodnih dana je često na meti ruskog bombardovanja i granatiranja.

U podzemnim skloništima fabrike i dalje se nalaze stotine pripadnika ukrajinskih snaga, ali i civili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar