U trendu

Ruske snage pogodile depo sa ukrajinskim naoruĹžanjem; jedan ranjen u Belgorodu

MOSKVA/KIJEV – OSNIVAČ ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij PrigoĹžin, danas je izjavio da njegove trupe, koje trenutno jačaju kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom, ne dobijaju dovoljno municije, i da će se „čitav front sruĹĄiti“, ako se oni povuku.

„Situacija neće biti slatka za vojne formacije koje ĹĄtite ruske interese“, rekao je on u video poruci objavljenoj na druĹĄtvenoj mreĹži Telegram, ali, kako navodi Rojters, nije moguće utvrditi kada i gde je snimak napravljen, poĹĄto video nije objavljen na kanalu koji PrigoĹžin inače koristi.

On je juče na kanalu koji uobičajeno koristi objavio video u kojem se požalio da većina municije koju je njegovim snagama obećala Moskva u februaru još nije isporučena.

„Za sada pokuĹĄavamo da otkrijemo razlog – da li je to samo obična birokratija ili izdaja“, rekao je PrigoĹžin, koji u svojim obraćanjima redovno kritikuje ruske ĹĄefove odbrane i generale.

On je na video snimku objavljenom u subotu naveo da njegove trupe strahuju da Moskva želi da ih postavi kao moguće žrtveno janje ako Rusija izgubi rat.

„Ako se povučemo, onda ćemo zauvek ući u istoriju kao ljudi koji su napravili glavni korak ka gubitku rata. To je najveći problem kad „gladujete“ za municijom“, rekao je PrigoĹžin.

NAJMANJE JEDNA OSOBA ranjena je danas u Belgorodskoj oblasti na granici sa Ukrajinom nakon što su ruske snage oborile tri projektila, izjavio je danas guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

On je na svom kanalu na Telegramu naveo da se zna da je „jedna osoba ranjena, muĹĄkarac sa ranama od gelera na ĹĄaci“.

Gladkov nije orecizirao za koga misli da je ispalio te rakete , ali je, kako navodi Rojters, ranije optuĹživao ukrajinske snage da preko granice izvode takve napade.

Belgorodska oblast graniči se sa ukrajinskom Harkovskom oblasti, i više puta bila je na udaru vatre od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali Ukrajina do sada nije javno preuzela odgovornost za napade na ruskoj teritoriji ili na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom kontrolom.

BRITANSKO MINISTARSTVO ODBRANE saopštilo je danas da očekuje da će glavne tenkovske snage Rusije biti ponovo opremljene tenkovima T-62 sovjetske proizvodnje koji su prvi put upotrebljeni 1954. godine, kako bi se nadoknadili gubici u borbi.

U saopĹĄtenju ministarstva navodi se da postoji „realna mogućnost“ da će tenkovi stari 60 godina biti isporučeni ruskim jedinicama uključujući i Prvu gardijsku tenkovsku armiju, za koju se očekivalo da dobije T-14 Armata borbeni tenk iz 2021.

Ministarstvo je saopštilo da je oko 800 T-62 tenkova povučeno iz skladišta od 2022. i da su naknadno opremljeni za upotrebu u sukobu, ali da im nedostaje savremeni eksplozivni reaktivni oklop.

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE objavilo je danas video snimak na kojem se vidi kako precizna municija nove generacije uniĹĄtava ukrajinsku bazu za popravku vojne opreme i komandno mesto u Avdejevki u Donbasu.

„Pogođen je hangar otkriven izviđanjem. Hangar je koristila ukrajinska vojska za skrivanje borbenih oklopnih vozila i njihovo odrĹžavanje i popravke“, saopĹĄtilo je ministarstvo.

Na snimku se vidi kako municija pogađa centar hangara, probija krov i eksplodira unutar zgrade, a kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, u udaru su uništena i oštećena ukrajinska oklopna i motorna vozila koja se tamo nalaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.