Ruske vlasti: Ne postoji pravna osnova za oslobadjanje Navaljnog

Ruske vlasti ocenile su danas da odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) o puštanju na slobodu opozicionara Alekseja Navaljnog nema „pravnu osnovu“.

„Zahtev (suda) je neprimenljiv, jer u ruskom zakonu ne postoji pravni osnov koji dozvoljava puštanje ove osobe“, ocenio je ruski ministar pravde Konstantin Čuičenko koji je dodao da to predstavlja „grubo mešanje“ u unutrašnja pitanja Rusije.

ECHR zatražio je ranije danas od Rusije da odmah pusti na slobodu Navaljnog, navodeći da postoji opasnost po njegov život.

„Sud je uzeo u obzir prirodu i obim rizika za život podnosioca zahteva, koji  je razmotren u svetlu opštih okolnosti njegovog trenutnog pritvora“, naveo je Sud i dodao da Rusija kao potpisnica Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava ima „obavezu da poštuje“ odluku.

Ta „privremena mera“ preduzeta je na osnovu zahteva koji je podneo Navaljni 20. januara, a u kojem traži svoje puštanje na slobodu.

Protivnik Kremlja je naveo da mere ruskih vlasti „ne mogu da pruže dovoljne garancije za njegov život i zdravlje“.

Navaljni je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Nemačke gde se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom. Njegovo hapšenje je izazvalo proteste širom Rusije, koji su završeni hapšenjem oko 11.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.