U trendu

Ruski ambasador: Rano je donositi zaključke o talibanima

KABUL – Još je rano da se donose bilo kakvi zaključci o prirodi radikalnog talibanskog pokreta u aktuelnoj formi, izjavio je danas ambasador Rusije u Avganistanu Dmitri Žirnov.

„Rano je dati odgovoro na pitanje o tome ko su današnji članovi talibana. Da, oni su formirali vladu, u kojoj ima jedan Uzbekistanac, koji je zamenik premijera, i jedan Tadžikistanac, koji je na čelu vojske. Ipak, svi oni su iz redova talibana. Međutim, treba im suditi po delima“, rekao je Žirnov, preneo je TAS S.

Ambasador je opisao situaciju u Avganistanu kao „mozaičnu“.

„Neki kažu da su prava žena ugrožena, ali ste imali demonstracije po ovom pitanju koje su organizovale žene. U isto vreme, bilo je i antidemonstracija u organizaciji ljudi koji su branili šerijatski zakon i islamizaciju“, dodao je.

Diplomata je dodao da nema osnova da se kaže da će talibnska vladavina proći bez problema.

„Država je ušla u novi period, period tranzicije vlasti, bez alternative za novu vlast. Međutim, vlada se objektivno susreće sa ozbiljnim problemima. Nema osnova da se kaže da će sve proteći glatko, uključujući i mišljenje naroda o novim vladarima. Ukoliko se socijalna i ekonomska situacija pogoršava, a to je vrlo izvesno, onda će, naravno, scenario biti teži“, smatra Žirnov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar