U trendu

Ruski ambasador u Minsku: Nuk. oružje biće postavljeno blizu granice NATO zemalja

MINSK – Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu beloruske granice sa NATO susedima.

Izjava Grizlova došla je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno rekao da planira da postavi taktičko nuklearno oružje na teritoriju savezničke Belorusije.

Putin je istakao da će kontrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti gotova 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju beloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje.

Grizlov je, govoreći večeras za belorusku državnu televiziju, rekao da će rusko nuklearno oružje biti „postavljeno bliže zapadnoj granici naše savezničke države“, ali nije dao preciznu lokaciju.

„To će proširiti naše defanzivne sposobnosti i biće urađeno bez obzira na galamu u Evropi i SAD“, dodao je Grizlov, preneo je AP.

Belorusija deli 1.250 kilometara granice sa članicama NATO – Letonijom, Litvanijom i Poljskom.

Taktičko nuklearno oružje ima relativno karak domet i znatno manju snagu u poređenju sa nuklearnim bojevim glavama koje su ugrađene u strateške rakete dugog dometa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.