U trendu

Ruski ambasador u VB: Rusija ne zeli rat protiv Ukrajine

LONDON – Rusija ne želi rat protiv Ukrajine, a tenzije bi trebalo ukloniti diplomatskim putem, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin u intervjuu za današnji „Sandej tajms“.

„Svi su protiv toga i apsolutno smo sigurni da to pitanje može i treba da se reši diplomatskim putem, pregovorima“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li Rusija želi rat, preneo je TAS S.

Ruski diplomata je isključio situaciju u kojoj bi Rusija mogla prva da pređe na ukrajinsku teritoriju, pre napada Ukrajine.

„Ne. Apsolutno ne. Nijedan ruski zvaničnik nikada nije rekao nešto preteće tamošnjem ukrajinskom narodu, tako da nemamo nameru da to uradimo, apsolutno“, naglasio je on.

Kelin je, međutim, priznao da postoji rizik od izbijanja rata.

„Ako se, naravno, desi nešto loše i upad ukrajinskih trupa na teritoriju Donbasa, s obzriom da će to podrazumevati ubijanje ljudi velikih razmera i veoma agresivne akcije – ništa ne isključujem“, rekao je on.

I sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je ranije danas da su tvrdnje da Rusija navodno predstavlja pretnju Ukrajini potpuno besmislene.

„Govore da Rusija predstavlja pretnju Ukrajini. To je potpuna besmilica. Nema nikakve pretnje. Sami Ukrajinci, uključujući i zvaničnike, izjavljuju da nema nikakve pretnje“, rekao je Patrušev novinarima tokom polaganja cveća na groblju Piskarevski u Sankt Peterburgu povodom godišnjice proboja blokade Lenjingrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.