Ruski bombarderi iznad Japanskog i Istočno-kineskog mora

MOSKVA – Dva ruska bombardera Tu-95MS izvela su let iznad neutralnih voda u Japanskom, Žutom i Istočno-kineskom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Bombardere su pratili ruski Su-35S borbeni avioni i A-50 nadzorni avioni, navedeno je u saopštenju koje je preneo TAS S.

U određenim fazama leta bombardere Tu-95MS je pratio par lovaca F-15 i F-16 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga i F-2 borbeni avioni japanskog vazduhoplovstava, navodi se u saopštenju.

Piloti avijacije dugog dometa redovno obavljaju letove u strogim uslovima poštovanja međunarodnih pravila korišćenja vazdušnog prostora, bez kršenja granica drugih država, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je TAS S-u u telefonskom razgovoru da je danas šest ruskih ratnih aviona (nadzorni avion A-50, tri borbena aviona Su-27 i dva bombardera Tu-95) ušlo u južnokorejsku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane severno od ostrva Uleungdo u Japanskom moru u 09:23 po lokalnom vremenu i napustili je sedam minuta kasnije.

Avioni su ušli u narednih šest sati u zonu protivvazdušne odbrane još nekoliko puta, kazali su u južnokorejskom Ministarstvu odbrane, napominjući da ruske letelice nisu prekršile vazdušni prostor zemlje.

Južnokorejska identifikaciona zona odbrane pokriva vazdušni prostor te zemlje i delimično i područje koje predstavlja međunarodni vazdušni prostor.

Uprkos tome, južnokorejska vojska zahteva da unapred dobije informacije o nameri da drugi avioni uđu u identifikacionu zonu i ciljevima leta.

Ako ne dobiju takve informacije, oni presreću avione čak i ako oni ne krše njihov vazdušni prostor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.