U trendu

Ruski diplomata savetuje EU kako da ne postane „zadnje dvorište svetske politike“

Evropska unija treba da razmisli o saradnji s Evroazijskom ekonomskom unijom i o realizaciji koncepta Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka ako ne želi da se pretvori u zadnje dvorište svetske politike i ekonomije, smatra stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Ja sam, naravno, daleko od toga da dajem savete novom rukvodstvu EU, ali želim da skrenem pažnju na očigledno. Jedini način da se Evropska unija već u ovom veku ne pretvori u zapušteno zadnje dvorište svetske ekonomije i politike jeste ujedinjenje Evrope, ili čak Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka“, rekao je diplomata tokom 17. foruma „Dijalog civilizacija“ na Rodosu.

Prema njegovom mišljenju, prvi koraci ka tome mogli bi da budu „odustajanje od toga da se EU naziva ‘kontinentom’“, odustajanje od „podizanja veštačkih barijera koje se proizvoljno zovu sankcijama i od drugih restrikcija“, kao i odustajanje od toga da se umesto jasnog i razumljivog međunarodnog prava, zasnovanog na Povelji Ujedinjenih nacija, podmeće nekakav „svetski poredak zasnovan na pravilima“.

„Što se tiče uopštenijeg recepta za ujedinjenje Evroazije, on je, prema mom mišljenju, sadržan u prostoj frazi – integracija integracija. Odnosno, spoj ekonomskih potencijala dva postojeća najveća integraciona projekta na našem kontinentu – Evroazijske ekonomske unije i Evropske unije“, naglasio je Čižov.

Diplomata je dodao da se „i na planu zaštite bezbednosti u zajedničkoj evropskoj kući ne može živeti odvojeno“. „Mislim da to dobro razumeju i u zemljama članicama Evropske unije. Prosto nekim evropskim prestonicama njihova tvrdoglavost, a možda i neki zastareli kompleksi ne dozvoljavaju da to priznaju glasno“, dodao je Čižov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar