U trendu

Ruski diplomata: Zločini SAD i NATO u Avganistanu ostaju nekažnjeni

ŽENEVA – Trenutna teška situaacija u Avganistanu rezultat je 20-godišnjeg vojnog prisustva SAD i drugih zemalja NATO, izjavio je danas ruski diplomata Artur Černjakov, obraćajući se na 52. sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

„Dvadesetogodišnje vojno prisustvo Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika jedan je od glavnih uzroka sadašnjeg problema Avganistana“, istakao je on, prenosi TAŠ.

Černjakov je rekao da su Amerikanci, Britanci i njihovi sateliti nakon haotičnog povlačenja u avgustu 2021. ostavili pustoš i siromaštvo iza sebe, a sada besramno pokušavaju da prebace krivicu na avganistanske vlasti, i traže političke ustupke od Kabula u zamenu za humanitarnu pomoć.

U međuvremenu, dodao je, „još nije izvršena odgovarajuća pravna procena zločina koje su američke i NATO trupe počinile u Avganistanu i zločini ostaju nekažnjeni“.

Prema rečima ruskog diplomate, „koraci za stabilizaciju političke situacije, formiranje inkluzivne vlade, borba protiv terorizma i trgovine drogom, kao i za integrisanje zemlje u ekonomske mehanizme regiona i obezbeđivanje prava i sloboda naroda“ izgledaju kao prioritet.
Talibanski pokret koji je zabranjen u Rusiji krenuo je u operaciju velikih razmera uspostavljanja kontrole nad Avganistanom u proleće 2021, nakon što je Vašington najavio planove za povlačenje trupa iz zemlje.

Talibanski borci upali su u glavni grad Kabul, 15. avgusta 2021. godine, ne naišavši ni na kakav otpor, dok je avganistanski predsednik Ašraf Gani pobegao iz zemlje.

Talibani su 7. septembra 2021. objavili privremenu vladu, koju nije priznala nijedna država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar