U trendu

Ruski ekspert predviđa šta može da izazove nuklearni rat

Najverovatniji scenario početka nuklearnog rata između Rusije i SAD mogla bi da bude reakcija na lažnu uzbunu ili eskalacija lokalnog sukoba, smatra šef Centra za međunarodnu bezbednost sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose pri RAN, akademik Aleksej Arbatov.
Stručnjak je istakao da je najverovatniji scenario upravo nenamerni nuklearni sukob, jer nijedna strana neće započeti nuklearni rat u nadi da će pobediti — obe strane znaju da je nemoguće pobediti u takvom ratu.

„Namerni napad Rusije na SAD, ili SAD na Rusiju je malo verovatan scenario. Potrebno je brinuti o drugim stvarima“, istakao je Arbatov.

Tehnički kvar
Stručnjak pretpostavlja da bi prvi scenario, u kojem bi došlo do nuklearnog rata, izazvali problemi sa tehnologijom.

„Prvo, nuklearni konflikt može nastati zbog tehničkog kvara u sistemu koji upozorava na raketni napad. Oni periodično dižu lažnu uzbunu i ukoliko u uslovima krize jedna ili druga strana na to reaguje veoma oštro, onda može doći do nuklearnog rata“, pojasnio je Arbatov.

Lažnu uzbunu može prouzrokovati tehnički kvar ili provokacija nuklearnih terorista, dodao je on.

Eskalacija sukoba
Drugi mogući scenario je prerastanje lokalnog sukoba u globalni, smatra akademik.

„Oružani sukob može izbiti bilo gde — u Crnom moru, na Baltiku, na severu, u Ukrajini, a tamo će biti naše oružane snage. Strana koja počne da gubi može se odlučiti na ograničenu primenu nuklearnog oružja, kako bi zaustavila konflikt i izvršila takozvanu deeskalaciju. Međutim, kao odgovor na to, druga strana takođe može da primeni nuklearno oružje i tako će napadi sa obe strane eskalirati sve do strateškog udara“, rekao je Arbatov.

Prema procenama stručnjaka, rizici od izbijanja nuklearnog rata su sada povećani zbog ukidanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i mogućeg raspoređivanja raketnih sistema srednjeg dometa.

Američki sistemi srednjeg dometa u Evropi i Aziji za Rusiju će imati strateški karakter, a na bilo kakvu njihovu primenu Moskva će odgovoriti na strateškom nivou, što će rezultirati povratnim odgovorom SAD, zaključio je Arbatov.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar