U trendu

Ruski fond: Veliko interesovanje zemalja EU za Sputnjik V

MOSKVA – Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev izjavio je da se čitav niz država članica EU interesuju za rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) i da se o njenoj proizvodnji razgovara sa Nemačkom.

„Imamo odličan dijalog s Nemačkom u vezi potencijalne proizvodnje vakcine u Nemačkoj… Postoji veliki interes pojedinačnih država članica Unije, ali mi će svakako pratiti procedure Evropske agencije za lekove (EMA)“, rekao je Dmitrijev novinarima u Moskvi.

Dodaje da će Fond sarađivati sa evropskom platformom KOVAKS ali da su prioritet isporuke vakcina zemljama direktnim putem, prenosi Sputnjik.

On je rekao i da to što je Mađarska registrovala rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ potvrđuje da su zdravstvena pitanja odvojena od politike.

„Veoma je važno da su u Mađarskoj odvojili politiku od zdravl?a i života ljudi. Mi se od prvog dana borimo za to da vakcina bude izvan politike i da odluke o vakcinama treba da se zasnivaju na bezbednosti, efikasnosti, logistici, uslovima ugovora, a ne na politici“, rekao je Dmitrijev.

Direktor RFPI je na brifingu rekao i da bi Saudijska Arabija mogla da postane logistički hab za isporuke vakcina „Sputnjik Ve“ i njene kombinacije sa vakcinom kompanije „AstraZeneka“ na Bliski istok i u severnu Afriku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.