Ruski hakeri se „maskirali“ u Irance u napadu na 20 zemalja

LONDON – Ruski hakeri iskoristili su iransku operaciju sajber-špijunaže kako bi napali vladine i industrijske organizacije u dvadesetak zemalja, tako da izgleda da su napadi došli od Islamske države, tvrde danas američki i britanski zvaničnici.

Ruska hakerska grupa poznata kao „Turla“, koju estonske i češke vlasti optužuju da deluje u ime ruske Savezne bezbednosne službe, iskoristilaje iranske alate i kompjutersku infrastrukturu i uspešno hakovala organizacije u najmanje 20 različitih zemalja u poslednjih 18 meseci, naveli su britanski bezbednosni zvaničnici.

Oni su dodali da su hakeri najaktivniji bili na Bliskom istoku, ali da su im na meti bile i organizacije u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Pol Čičester, visoki zvaničnik britanske obavestajne agencije Državni komunikacioni štab, kaže da hakeri rade u „prilično popunjenom prostoru“ i da razvijaju nove metode napada kako bi bolje prikrili tragove.

U zajedničkom saopštenju sa američkom Nacionalnom bezbednosnm agencijom, britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost navodi da želi da podigne svest o tim aktivnostima i oteža napade svojim neprijateljima.

„Želimo da pošaljemo jasnu poruku da čak i kada napadači pokusavaju da prikriju identitet, imamo mogućnosti da ih identifikujemo“, rekao je Čičester, koji je direktor operacija Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Ruski i iranski zvaničnici nisu odgovorili na molbu za komentar, ali su i Moskva i Teheran u više navrata poricali optužba za hakovanje koje dolaze sa Zapada.

Zapadni zvaničnici svrstavaju Rusiju i Iran među najopasnije pretnje u sajber protoru, pored Kine i Severne Koreje.

Obaveštajni zvaničnici kažu da nema dokaza o povezanosti „Turle“ sa iranskom hakerskom grupom „APT34“, čije je alate preuzela, a za koju se tvrdi da radi za iransku vladu.

„Verovatnije je da su se rusku hakeri infiltrirli u infrastrukturu iranskih kolega, kako bi se pretvarali da su napadi dosli od te grupe, što njihove žrtve i očekuju“, rekao je Čičester.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.