U trendu

Ruski inženjerci razminirali 440 hektara u onu Nagorno-K

MOSKVA – Ruske inžinjerske jedinice iz Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije koje rade na deminiranju teritorije Nagorno-Karabaha, do sada su očistile 440 hektara i neutralizovale skoro 19.000 eksplozivnih naprava, saopštilo je danas rusko ministarstvo.

„Tokom operacije, inžinjerske jedinice ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu očistile su skoro 440 hektara od neaktiviranih ubojnih sredstava, oko 160 kilometara puteva, 617 stambenih zgrada, uključujući 22 društveno značajna objekta, a neutralizovano je 19.000 eksplozivnih predmeta“, navodi Ministarstvo, prenosi TAS S.

Ruski mirovnjaci prilikom uništavanja mina koriste savremene robotske sisteme. Pronađene mine se uklanjaju i uništavaju na posebno opremljenom poligonu ili na licu mesta uz primenu svih mera bezbednosti, dodaje se u saopštenju.

Uz posredovanje Moskve, BAku i Jerevan su se dogovorili da u potpunosti prekinu sukobe oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejđanu s većinskim jermenskim stanovništvom.

Sporazum je predviđao razmenu zarobljenike i tela mrtvih, a jedinice ruske 15. motorizovane brigade čine glavninu kontingenta mirovnih snaga raspoređenih u ovom regionu, koje nadgledaju sprovođenje mirovnog sporazuma, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar