U trendu

Ruski ledolomci uskoro u Baltičkom moru

SANKT PETERBURG – U Sankt Peterburgu je danas podignuta zastava na ledolomcu na nuklearni pogon „Ural“, a drugi ledolomac na nuklearni pogon „Jakutija“ je spušten s dokova u more.

Ruski predsednik Vladimir Putin uključio se putem video poziva u ceremoniju i rekao da su takvi ledolomci od strateškog značaja za zemlju.

„Oba ledolomca su deo velikog serijskog projekta i predstavljaju rezultat našeg sistematskog rada velikih razmera na opremanju i dopuni domaće flote ledolomaca, kako bi se ojačao status Rusije kao velike arktičke sile“, rekao je Putin.

Ledolomac „Ural“ će ući u pogon u decembru, dok će se „Jakutija“ koristiti od 2024. godine, prenosi Rojters.

„Jakutija“ je ledolomac dužine 173 metra i može da probije led debljine tri metra.

Dva druga ledolomca iz te serije, „Arktika“ i „Sibir“, već su u upotrebi, a ledolomac „Čukotka“, treba da bude dovršen 2026. godine.

Putin je rekao da će nuklearni ledolomac od 209 metara poznat kao „Rosija“, biti završen do 2027. godine i da će moći da probije led debljine četiri metra.

„Razvoj ovog transportnog koridora će omogućiti Rusiji da upotpuni svoj izvozni potencijal i uspostavi efikasne logističke rute, uključujući i one ka jugoistočnoj Aziji“, rekaomej Putin.

Kako napominje agencija, zbog klimatskih promena polarne kape se tope i otvaraju nove morske puteve, pa tako područje Arktika dobija sve veći strateški značaj.

Od dolaska na vlast 1999. godine, Putin je ojačao rusko prisustvo na Arktiku, gde Rusija ima više od 24. 000 kilometara obale koja se proteže od Barencovog do Ohotskog mora.

U poslednjih 15 godina, Rusija je otvorila desetine arktičkih vojnih baza iz sovjetske ere, modernizovala svoju mornaricu i razvila nove hipersonične rakete dizajnirane da izbegnu američke senzore i odbranu.

Eksperti za Arktik kažu da bi Zapadu trebalo najmanje 10 godina da dostigne rusku vojsku u ovom regionu, ako se odluči na takav korak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar