U trendu

Ruski MSP demantuje da je SAD upucen odgovor

MOSKVA – Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio je danas da Rusija još nije SAD-u dostavila odgovor nakon što je Vašington prošle sedmice odgovorio na ruski predlog o bezbednosnim garancjama.

Prethodno su pojedini mediji preneli da je iz američkog Stejt departmenta potvrđeno da je Moksva odgovorila nakon što su joj SAD i NATO dostavili odgovore na zahteve o garancijama bezbednosti.

„To nije tačno“, rekao je Gruško za agenciju RIA Novosti. On je dodao da su odgovori SAD-u i NATO-u još u pripremi.

Prethodno su pojedini mediji preneli da su Sjedinjene Države dobile pisani odgovor od Rusije nakon što je Vašington prošle nedelje dostavio pisane odgovore na zahteve Moskve za bezbednosne garancije.

„Možemo da potvrdimo da smo dobili pisani odgovor od Rusije“, rekao je portparol Stejt departmenta, preneo je Rojters.

On je dodao da bi bilo neproduktivno pregovarati u javnosti, tako da Vašington prepušta Rusiji ako želi da razgovara nakon što je uputila odgovor.

Takođe je naveo da SAD ostaju potpuno posvećene dijalogu kada je reč o tim pitanjima i da će nastaviti konsultuje sa svojim saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu.

Moskva je krajem prošle godine SAD-u i NATO-u uputila predloge garancija za bezbednost, koji obuhvataju dalje neširenje NATO-a na istok, kao i to da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse. SAD i NATO su 26. januara dostavili pisane odgovore, a Moskva je saopštila da te odgovore razmatra, navodeći da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje – neširenje NATO-a na istok.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na Ukrajinu, dok Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar