najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ruski MSP: London politizuje slučaj Litvinjenkove smrti

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je danas da je britanska istraga o smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka pristrasna i ograničena i da London politizuje taj slučaj kvareći atmosferu bilateralnih odnosa Britanije i Rusije, prenele su agencije.

„Želeli bismo da istaknemo da stav Rusije po ovom pitanju ostaje nepromenjen i dobro je poznat. Žalimo što je ovaj čisto krivični slučaj politizovan i kvari celokupnu atmosferu bilateralnih odnosa“, rekla je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova, preneo je Tas s.

Kako je dodala, očigledno je da je britanska odluka o prekidu istrage službenog istražitelja i pokretanju javne istrage o slučaju Litvinjenko politički motivisana.

Britanski sudija Robert Oven rekao je ranije danas, na kraju javne istrage o smrti Litvinjenka, da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

London razmatra mere protiv Rusije

Velika Britanija razmatra dalje korake protiv Rusije nakon izveštaja u kojem se navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio trovanje bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka radioaktivnom supstancom u Londonu 2006, saopšteno je danas iz Dauning strita.

„Zaključak da je ubistvo odobreno na najvišem nivou u ruskoj državi je izuzetno uznemirujuće. To nije način ponašanja nijedne države, a kamoli stalne članice Saveta bezbednosti UN“, izjavila je danas portparolka britanskog premijera, prenosi Rojters.

U svetlu rezultata istrage razmatramo dalje korake, navela je ona.

Britanska agencija navodi da Kremlj negira bilo kakvu umešanost u smrt Litvinjenka.

I britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej takođe je rekla da je duboko uznemirujuća informacija da je ruska država verovatno umešana u ubistvo Litvinjenka.

Prema njenim rečima, na snazi su Interpolovi nalozi za hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo.

Ona je rekla da će u vezi sa ovim slučajem biti primenjeno zamrzavanje sredstava.

Mej je dodala da će pozvati ruskog ambasadora u Londonu kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog nesaradnje.

Ona je još rekla da je uputila pisma NATO i kolegama u EU kako bi se preduzeli koraci kako bi se sprečilo da se ubistva poput ovog ponove.

Britanska policija je danas saopštila da i dalje traži ekstradiciju Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, dvojice glavnih optuženih za ubistvo Litvinjenka.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Kubura

    Kako prolaze engleski, američki ili njemački špijuni i izdajnici… Sigurno ih ovi miluju po glavi i kažu im: dobar si bio i puste ga! Smiješno o čemu se raspravlja. Nema nikakvih dokaza za ovu smrt Litvinjenka. Možda je čovek bolovao od leukemije, a Englezi preudicirali bolest u smaknuće, što je zbog mržnje prema Putinu i te kako izvodljivo. Najlakše je nekog osuditi. Mislim, ko su ovi Englezi da nekoga optuže, a šta oni rade po cijelom svijetu. PUTINA zabole uvo za Litvenjenka i Engleze! Interesantno je to ako je otrovan radioaktivnim česticama. Kako se nijesu ozračili Lugovoj i Kovtun?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike