U trendu

Ruski opozicionar tužio Putina zbog upotrebe reč ‘rat’ da opiše sukob u Ukrajini

SANKT PETERSBURG – Opozicioni političar i gradski zvaničnik Sankt Petersburga, Nikita Juferev, zatražio je danas od tužilaca da pokrenu postupak protiv ruskog predsednika Vladimira Putina zato što je upotrebio reč „rat“ kako bi opisao sukob u Ukrajini.

„Važno mi je da skrenem paćnju na kontradikcije i nepravdu zakona koje Putin usvaja i potpisuje, ali koje on sam ne poštuje“, rekao Juferev za Rojters.

Agencija podseća da je Putin juče odstupio od zvaničnog narativa kada je rekao novinarima „Naš cilj nije da dajemo vetar u leđa sukobu, već naprotiv, da okončamo ovaj rat“, kao i da je ruski predsednik u martu potpisao zakone koji propisuju visoke novčane i zatvorske kazne za širenje „namerno lažnih informacija“ o oružanim snagama.

Juferev je naveo da zna da taj pravni spor neće nikuda dospeti, ali da ga je podneo kako bi razotkrio „lažljivost“ sistema.

„Što više o tome budemo pričali, više ljudi će sumnjati u Putinovo poštenje, nepogrešivost i njemu će padati podrška“, smatra Juferev.

U otvorenom pismu i prigovoru koji je podneo ministarstvu unutrašnjih poslova, Juferev je zatražio od tužilaca da procesuiraju Putina po zakonu o širenju lažnih vesti o akijama ruske vojske.

Juferev je rekao da su kritičari Putinovog režima koji su javno sukob u Ukrajini nazivali ratom pretrpeli oštre kazne i ocenio da većina Rusa razume šta se zaista događa u Ukrajini.

„Rat je u ruskom društvu zastrašujuća reč. Sve nas vaspitavaju bake i deke koji su preživeli Drugi svetski rat, i svako zna izreku „Samo da ne bude rata“‘, rekao je Juferev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar