U trendu

Ruski opozicionar uhapšen posle povratka u Moskvu

Ruske vlasti su danas uhapsile opozicionara Leonida Gozmana koji se nedavno vratio u Moskvu iz inostranstva, što je još jedan u nizu poteza u okviru nemilosrdnog obračuna države sa neistomišljenicima.

Gozman, uhapšen po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, tokom krivične istrage protiv njega, optužen je za kršenje zakona koji ruskim državljanima nalaže da obaveste vlasti da poseduju državljanstvo druge države ili boravišnu dozvolu u inostranstvu.

Ako bude proglašen krivim, liberalni političar Gozman mogao bi biti osuđen na novčanu kaznu ili na društveno koristan rad.

Gozman, glasni kritičar napada Rusije na Ukrajinu, obavestio je ruske vlasti da ima i izraelsko državljanstvo, ali su one tvrdile da to nije učinio u predviđenom roku.

On je napustio Rusiju posle posle početka napada na Ukrajinu 24. februara, ali se vratio u junu, što je opisao kao „moralan“ izbor.

Ministarstvo pravde Rusije je ove godine stavilo Gozmana na spisak „stranih agenata“, što ima pogrdnu konotaciju i podrazumeva detaljniji nadzor pojedinca ili organizacije.

Gozmanov advokat Mihail Birjukov rekao je da je njegov klijent uhapšen u moskovskom metrou i odveden u policijsku stanicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar