U trendu

Ruski parlament usvojio zakon o imunitetu bivših predsednika

Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma usvojila je danas zakon kojim se garantuje imunitet bivšim predsednicima Ruske Federacije, što će, kako se smatra, koristiti aktuelnom šefu države Vladimiru Putinu.

Po tom zakonu, osoba koja je jednom bila predsednik, „ne može biti predmet krivičnog ili upravnog postupka, niti hapšenja, pretresanja ili saslušavanja“.

Imunitet koji će uživati i članovi porodica bivših ruskih predsednika, odnosiće se i na njihovu imovinu, vozila i komunikaciju, i na dokumenta koja im pripadaju.

Imunitet može biti ukinut samo ako je bivši predsednik optužen za izdaju ili drugo teško krivično delo, i ako te optužbe potvrde Vrhovni i Ustavni sud, kao i dve trećine poslanika Državne Dume i isti broj poslanika gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije.

Taj dokument se ne odnosi na bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, precizirao je jedan od autora zakona, Pavel Krašenjinikov.

Ta inicijativa je u Rusiji pokrenula glasine o mogućem odlasku Vladimira Putina (68), ali ih je Kremlj odbacio, uveravajući da je predsednik dobrog zdravlja.

Za sada je, uz Putina, samo jedan bivši predsednik Rusije – Dmitrij Medvedev koji je to bio od 2008. do 2012. godine.

Medvedev koji je sada potpredsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, bio je predmet nekoliko antikorupcijskih istraga opozicionara Alekseja Navaljnog koji ga optužuje da je primao mito od oligarha i da je na čelu „carstva nekretnina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.