U trendu

Ruski patrijarh Kiril: Verski raskol u Ukrajini uskoro će biti okončan

MOSKVA – Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril izjavio je danas da će verski raskol u Ukrajini uskoro biti okončan, a podstrekači kažnjeni.

„Od raskolnika neće ostati ni traga jer oni đavolima zlim nalažu da nagrizaju pravoslavlje u kijevskim zemljama. Na njihovu propast se neće predugo čekati“, rekao je ruski patrijarh posle liturgije u Uspenskoj sabornoj crkvi u moskovskom Kremlju, prenosi TAS S.

Patrijarh je poručio da baš kao što su politička previranja pokosila sovjetske lidere koji su se drznuli da dignu ruku na crkvu, tako ni sadašnja ukrajinska vlast neće još dugo vladati Ukrajinom.

Ukrajinska vlada u poslednje vreme povlači poteze protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, naređuje česte pretrese pravoslavnih hramova i optužuje sveštenike za subverzivne aktivnosti i izdaju.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sankcionisao je neke od predstavnika crkve i naredio da se sastavi nacrt zakona o zabrani verskih organizacija koje su, kako tvrdi Kijev, povezane sa „ruskim centrima uticaja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.