U trendu

Ruski predstavnik: Rezolucija UN nema veze sa ljudskim pravim

NJUJORK – Rezolucija o suspenziji učešća Rusije u Visokom komesarijatu UN za ljudska prava (OHĆR), o kojoj će danas glasati Generalna skupština svetske organizacije, nema nikakve veze sa ljudskim pravima, izjavio je zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Genadij Kuzmin.

„Ono što danas vidimo jeste pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da zadrže dominantnu poziciju i potpunu kontrolu, da nastave liniju kolonijalizma ljudskih prava u međunarodnim odnosima“, rekao je Kuzmin na sednici Generalne skupšstine UN.

Na današnjoj sednici glasaće se o predlogu SAD, Ukrajine i još nekoliko zemalja da Rusija bude suspendovana iz Visokog komesarijata za ljudska prava (OHĆR) zbog „grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava“, nakon napada ruske vojske na Ukrajinu.

Za suspenziju Rusije potrebna je dvotrećinska većina, a uzdržani glasovi se ne računaju.

Rusija je upozorila članice UN da će glas „za“ ili uzdržanost biti u Moskvi viđen kao neprijateljski gest sa posledicama na bilateralne veze.

Libija je bila suspendovana iz OHĆR 2011. godine zbog nasilja protiv demonstranata koje su izvele pristalice tadašnjeg lidera Muamera Gadafija.

OHĆR se sastoji od 47 stalnih članica koje bira Generalna skupština UN.

Rusija je za stalnu članicu izabrana posle privremene pauze na novi trogodišnji mandat od početka 2021. do kraja 2023. godine.

Stalni članovi imaju pravo glasa prilikom donošenja odluka ili posebnih sednica Saveta.

Članovi Saveta imaju mandat od tri godine i nemaju pravo na trenutni ponovni izbor nakon dva uzastopna mandata.

OHĆR održava najmanje tri redovne sednice godišnje, u ukupnom trajanju od 10 nedelja ili više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.