Ruski profesor osudjen na 12 i po godina zatvora zbog ubistva studentkinje (VIDEO)

Sud u Sankt Peterburgu osudio je danas poznatog profesora istorije na 12 i po godina zatvora zbog ubistva studentkinje čije telo je raskomadao.

Sud je 64-godišnjeg Olega Sokolova, koji je predavao na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, proglasio krivim za ubistvo 24-godišnje doktorantkinje Anastasije Ješčenko u njegovom stanu u novembru 2019. godine.

Sokolov je uhapšen nakon što je izvučen iz reke Mojke u blizini stana u Sankt Peterburgu sa rancem u kojem su bile odsečene ruke.

Utvrdjeno je da ruke pripadaju Ješčenkovoj, a istražitelji su pronašli druge delove tela u reci i u Sokolovljevom stanu u čuvenom delu Sankt Peterburga, nedaleko od muzeja Ermitaž.

Tokom sudjenja Sokolov je svedočio da su on i Ješčenko bili u romantičnoj vezi i da je pucao u nju tokom svadje.

Tužioci su tražili kaznu od 15 godina.

Sokolov je bio poznat po knjigama o Napoleonovoj eri i entuzijastičnom učešću u rekonstrukcijama istorijskih bitaka, a njegov slučaj je privukao veliku pažnju u Rusiji.

Tečno je govori francuski jezik, predstavljao je Napoleona u brojnim prikazima istorijskih bitaka i drugih dogadjaja.

Raskošni stil učinio ga je popularnim medju studentima, a o svojoj strasti prema Napoleonovoj eri govorio je u TV intervjuima. Napoleon mu je bio idol i kolege iz istorije bi mu se obraćali sa „Sire“, careva titula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.