U trendu

Ruski pronalazak omogućava manuleni rad na Mesecu

MOSKVA 13. januara (Tanjug) – Ruska raketno-kosmička korporacija Energija dobila je patent za poseban uređaj koji može da koristi kosmonautima za manulene operacije na površini drugih planeta i u opasnim gasnim i tečnim okruženjima, potvrdio je danas ruski Institut za industrijsko vlasništvo i inovacije (IPSIN).

Ovaj uređaj kosmonauti mogu da koriste za obavljanje manuelnih poslova u procesu održavanja i popravki infrastrukture, uključujući one „na površini Meseca, Marsa i drugih svemirskih tela, kao i na zemlji i pod vodom“, navode ruski naučnici, prenosi TAS S.

IPSIN navodi da će čak i u kontekstu očekivanog napretka u robotizaciji i 3D tehnologijama, različite infrastrukture zahtevati stalno održavanje i podršku, gde bi ova inovacija mogla da ima svoju primenu.

„Može se očekivati da će se na površini Meseca pojaviti poluprerađivačke jedinice za preradu materijala, mini fabrike i male hemijske proizvodne jedinice koje koriste tehnološke procese koji su za sada testirani u laboratorijama i u eksperimentalnim uslovima na Zemlji“, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.