U trendu

Ruski sud odredio pritvor Navaljnom do 15. februara

Ruski sud je danas odredio pritvor opozicionaru Alekseju Navaljnom od 30 dana, nakon što se najpoznatiji protivnik predsednika Vladimira Putina vratio u Rusiju iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje optužuje Kremlj.

Sud je doneo presudu posle na brzinu organizovanog saslušanja u policijskoj stanici gde je Navaljni bio otkako je sinoć uhapšen na moskovskom aerodromu Šeremetjevo.

Iako najavljeno, hapšenje Navaljnog odmah po povratku u Rusiju izazvalo je oštre reakcije i u zemlji i iz inostranstva.

Brojne pristalice Navaljnog uzvikivale su „Sramota“ ispred policijske stanice kada je sudija pročitao presudu, a saveznici vodećeg ruskog opozicionara odmah su pozvali gradjane na proteste.

Hapšenje Navaljnog, koje su osudile SAD, EU i članice Unije, doprinelo je povećanju postojećih tenzija izmedju Rusije i Zapada.

Glavni strateg u timu Navaljnog Leonid Volkov najavio je pripreme za „velike mitinge“ u subotu širom Rusije.

Gradjane na ulice je pozvao i sam Navaljni, u video poruci objavljenoj po izricanju presude.

„Ne plašite se, izadjite na ulice. Nemojte da izlazite zbog mene, učinite to zbog sebe i svoje budućnosti“, rekao je Navaljni.

Ispred policijske stanice u kojoj je Navaljni saslušan uhapšeno je najmanje 13 demonstranata, a u Sankt Peterburgu najmanje 55.

Navaljni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhapšen je sinoć nakon što je avion u kojem je bio preusmeren na Šeremetjevo sa aerodroma Vnukovo, gde su ga brojne pristalice čekale.

Ruske vlasti su u četvrtak izdale nalog za hapšenje Navaljnog nakon što su mu u decembru dale rok od 24 sata da se javi službi za zatvorske kazne na osnovu uslovne kazne zatvora, izrečene nakon što je u decembru 2014. godine osudjen za prevaru i pranje novca.

Navaljni je te optužbe odbacio kao politički motivisane, a Evropski sud za ljudska prava presudio je da je nezakonito osudjen.

Uslovni period po toj presudi trebalo je da istekne u decembru 2020. godine, a nekoliko dana pre njegovog isteka vlasti su ga optužile da se nije javljao na redovne provere.

Ruske vlasti su prošle nedelje navele da će tražiti da Navaljni odsluži u zatvoru tri i po godine kazne na koju je osudjen uslovno. Saslušanje tim povodom zakazano je za 2. februar.

On je taj potez opisao kao pokušaj Kremlja da ga odvrati od povratka u domovinu, gde želi da nastavi sa političkim aktivnostima.

Medjunarodna grupa Amnesti internešenel kritikovala je današnje sudjenje kao „ismevanje pravde“.

Na momentalno oslobodjenje Navaljnog pozvali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, Visoki komesarijat UN za ljudska prava, Velika Britanija, Nemačka, SAD.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je potom da reakcije Zapada na hapšenje Navaljnog imaju za cilj „da skrenu pažnju sa duboke krize liberalnog modela razvoja“.

Nakon što je Navaljni proveo noć u policijskoj stanici, na istom mestu je održano i saslušanje pred sudom, a njegovi advokati su o tome obavešteni nekoliko minuta pre početka.

„Ono što se dešava ovde je nemoguće. To je bespravnost najvišeg stepena“, rekao je Navaljni u videu iz improvizovane sudnice, objavljenom na aplikaciji Telegram.

Navaljni je pao u komu tokom leta iz Sibira ka Moskvi 20. avgusta. Avion je zbog toga prinudno sleteo, a Navaljni je dva dana kasnije prebačen iz sibirske bolnice u Berlin.

Laboratorije u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, kao i testiranja koja je sprovela Organizacija za zabranu hemijskog oružja, utvrdili su da je Navaljni bio izložen otrovu „novičok“, razvijenom u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Ruske vlasti su insistirale da doktori koji su lečili Navaljnog pre nego što je prebačen u Berlin nisu našli tragove otrova i tražili su od nemačkih zvaničnika da iznesu dokaz da je otrovan.

Vlasti su odbile da otvore krivičnu istragu, navodeći kao razlog nedostatak dokaza da je Navaljni otrovan.

Navaljni je u decembru objavio snimak svog telefonskog razgovora za koji tvrdi da je obavio sa operativcem ruske obaveštajne službe FSB koji ga je navodno otrovao u avgustu i potom to pokušao da zataška.

Opozicionar se predstavio kao bezbednosni zvaničnik i naveo sagovornika da sa njim podeli detalje o operaciji trovanja. Muškarac koji se čuje na snimku govori da je bio umešan „u obradu“ donjeg veša Navaljnog „kako ne bi bilo tragova“ trovanja.

Ruska obaveštajna služba FSB odbacila je taj snimak kao lažan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.