U trendu

Ruski vazdušni napadi na Kijev raketama i bespilotnim letelicama

Jake eksplozije odjeknule su jutros iznad Kijeva, pošto je Rusija pokrenula intenzivan vazdušni napad na glavni grad Ukrajine lansiranjem raketa iz vazduha, mora i kopna.

Najnoviji napad Rusije na Kijev bio je „izuzetan po snazi, sa maksimalnim brojem ispaljenih raketa u što kraćem vremenskom periodu“, izjavio je načelnik kijevske vojne administracije Serhij Popko.

To su osmi ruski vazdušn napadi na Kijev ovog meseca, što predstavlja jasno pojačanje tenzija posle nekoliko nedelja zatišja i uoči dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Ti napadi dolaze u vreme dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio na evropskoj turneji tokom koje je dobio obećanje o dodatnoj vojnoj pomoći.

„Prema preliminarnim informacijama, velika većina neprijateljskih ciljeva u vazdušnom prostoru Kijeva je otkrivena i uništena“, rekao je Popko.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je lansirano 18 raketa različitih tipova, uključujući dronove, krstareće i balističke rakete. Svi su presretnuti i oboreni, rekao je portparol vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Rusija je pored raketnog napada pokrenula i napade bespilotnim letelica iranske proizvodnje Šahed, rekao je Ihnat.

Krhotine su pale na nekoliko četvrti Kijeva, a na jednom području je izazvan požar, koji je ugašen i u kojem nije bilo žrtava niti je pričinjena materijalna šteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.