U trendu

Ruski vojnik ulaže žalbu na presudu ukrajinskog suda

KIJEV – Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini namerava da uloži žalbu, izjavio je danas njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

„Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude“, izjavio je Ovsjanikov, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Vadim Šišimarin priznao je da je 28. februara ubio 62-godišnjeg muškarca u severoistočnom selu Čupahivka, a njegov advokat tvrdi da je sledio direktna naređenja.

Sudija je ocenio da je Šišimarin sproveo naredbu vojnika višeg ranga i da je ispalio nekoliko hitaca u glavu žrtve iz automatskog oružja, navodi Glas Amerike.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija zabrinuta za sudbinu Šišimarina.

„Nesumnjivo, zabrinuti smo za sudbinu našeg građanina. Nažalost, nemamo priliku da branimo njegove interese tamo, jer je delovanje naših institucija u Ukrajini praktično nemoguće“, objasnio je Peskov i dodao da će Rusija razmotriti „korišćenje drugih kanala“, prenosi BBC.

Ovo suđenje ima veliki simbolicki znacaj u Ukrajini, koja optužuje Rusiju za zločine protiv civila i tvrdi da je identifikovala potencijalnih 10.000 ratnih zlocina, što Moskva negira, prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar