U trendu

Ruskog oligarha jure italijanske vlasti nakon što su 2 njegove jahte „nestale“

RIM – Italijanske vlasti tragaju za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom, nakon što su dve njegove luksuzne jahte, koje su zaplenjene zbog sankcija EU, misteriozno nestale iz luke na Sardiniji.

Jahte ruskog milijardera i vlasnika kompanije za proizvodnju mineralnih đubriva, obe nazvane Aldabra, s pomorskim zastavama dve različite zemlje, nestale su iz sardinske luke Olbija u roku od nekoliko nedelja, preneo je Gardijan.

Istraga koju je vodila finansijska policija Olbije otkrila je da je prvi brod, za koji se navodi da vredi između 700.000 i milion evra, napustio to mesto u junu i zaustavio se u maloj luci Bizerti u Tunisu.

Poznato je da je druga jahta krenula iz Olbije za Savonu, luku u severnoj italijanskoj regiji Liguriji, pre nego što se uputila ka Turskoj.

Trenutno se ne zna gde se nalaze jahte i njihov vlasnik.

Obe jahte su zaplenjene prošlog marta nakon što je oligarh, inače otac bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina, stavljen na listu sankcija nekoliko nedelja od početka rata u Ukrajini.

Policija je saopštila da je Mazepin angažovao stranu kompaniju, koja je potom angažovala kapetana sa Sardinije da premesti jahte iz Italije.

Posrednička kompanija i kapetan su kažnjeni do 500.000 evra, a Mazepina čeka ista kazna.

Navodi se da je to prvi slučaj u Italiji da je Rus sa zamrznutom imovinom u zemlji uspeo da izvrda sankcije Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.