U trendu

Rute: Situacija nije dobra, pred Božić možda oštrije mere

AMSTERDAM – Mere socijalne i fizičke distance biće produžene u Holandiji do kraja božićne i novogodišnje praznične sezone, zbog toga što se broj novoinficiranih ne smanjuje, najavio je danas holandski premijer Mark Rute.

On je objasnio da je produženje restriktivnih mera nužno jer zvanični podaci pokazuju da je prvi put od oktobra, nedeljna stopa zaražavanja u porastu.

„Situacija zaista nije dobra. Ni stopa zaražavanja nije dobra, ni situacija u bolnicama nije dobra. Ne isključujem mogućnost da ću se ponovo oglasiti pre Božića da najavim pooštravanje restriktivnih mera“, izjavio je Rute u intervjuu za holandsku televiziju, prenosi Rojters.

U Holandiji je od 13. oktobra na snazi „delimično zaključavanje“, kako je to nazvala vlada, što znači da je građanima izdata preporuka da rade od kuće, a većina putovanja i javna okupljanja su zabranjena.

Holandski premijer je izrazio nadu da će poboljšanje epidemiološke situacije omogućiti da se ublaže restriktivne mere tokom Božića i novogodišnjih praznika, iako je vlada danas donela odluku da produži trajanje ograničenja od maksimalno 3 posetioca jednom domaćinstvu do 15. januara i potvrdila da restorani i barovi do daljeg ne mogu da rade.

U poslednjih nedelju dana, zaključno sa 8. decembrom, u Holandiji su potvrđena 43.103 nova slučaja kovida-19 , tj. 27 odsto više nego prethodne nedelje.

Od početka pandemije u Holandiji je potvrđeno više od pola miliona slučajeva i gotovo 10 hiljada preminulih među kovid pacijentima.

Iako je Holandija u početku odbacila savete Svetske zdravstvene organizacije da se zaštitne maske obavezno nose na javnim mestima, nošenje maski u Holandiji je od 1. decembra postalo obavezno u zatvorenim javnim prostorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.