S.Arabija:Eksplodirao tanker u luci,nema žrtava,ciljani napad

DŽEDA – Naftni tanker koji plovi pod singapurskom zastavom, eksplodirao je danas pred najvećom lukom u Saudijskoj Arabiji, a prema prvim izveštajima radi se o ciljanom napadu u kome nije bilo ljudskih žrtava.

Kompanija koja je vlasnik broda „BW Rhine“ potvrdila je napad u Džedi, a dobra vest je što su 22 mornara na vreme uspela da napuste plovilo.

„BW Rhine je pogođen dok je bio u luci. Nakon eksplozije došlo je do velikog požara. Mornarima su u pomoć stigli vatrogasci i svi su bez povreda napustili brod“, rekao je vlasnik broda ne precizirajući što je to točno pogodilo tanker, prenosi AP.

Brod je nosio 60.000 tona goriva, a vlasti su saopštile vest o eksploziji bez navođenja detalja.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se eksplozija jdogodila u vreme dok su Huti u obližnjem Jemenu u velikoj ofenzivi protiv Saudijske Arabije, u ratu koji traje već pet godina.

Ovo je četvrti napad na saudijsku energetsku infrastrukturu u proteklih mesec dana, a pokreće i pitanje bezbednosti brodova u Crvenom moru, ključnoj tranzitnoj zoni za globalni brodarski promet i transport nafte, što može uticati globalnu na cene ovog energenta, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.