U trendu

S. department: SAD i EU pojacavaju angažman na Z. Balkanu

VAŠINGTON – Nakon nedavnog sastanka između državnog sekretara SAD Entoni Blinkena i visokog predstavnika Evropske unije Žozefa Borelja, Sjedinjene Države i Evropska unija složile su se da dodatno ojačaju svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u znak podrške napretku regiona na evropskom putu, saopštio je američki Stejt department.

U saopštenju se, između ostalog, ističe važnost dijaloga uz posredovanje EU, koji je „ključni mehanizam za rešavanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova“.

„Nakon nedavnih nedelja napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se angažuju u kontinuiranoj i održivoj deeskalaciji i izbegnu akcije koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo napore Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

U saopštenju se takođe naglašava puna podrška procesu proširenja EU.

„Pristupanje EU, koje je prioritet za čitav Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti osnovnih prava i unapređenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija će poboljšati stabilnost i doprineti prosperitetu ljudi u regionu. U ovom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom trebalo da počnu bez odlaganja“, navodi se u saopštenju.

Stejt department dalje navodi da su Sjedinjene Države i EU ujedinjene u „čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija“.

„Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve veće retorike podela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su da olakšaju ove korake“, navedeno je u zajedničkoj objavi, preneo je Glas Amerike.

Pozivaju se i sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajedno na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da postignu reforme neophodne kako bi njihove nade u budućnost EU postale stvarnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar