U trendu

S. Koreja objasnila zbog čega je testirala nuklearne rakete

PJONGJANG – Severna Koreja saopštila je danas da je najnovije lansiranje raketa predstavljalo test njenog taktičkog nuklearnog oružja, sa ciljem da se pogode i unište potencijalne južnokorejske i američke mete, objavili su državni mediji iz Pjongjanga.

Lider Severne Koreje Kim DŽong Un nagovestio je da će možda izvesti još testova narednih nedelja.

Objava Severne Koreje je viđena kao pokušaj da se ojača jedinstvo naroda koji stoji iza Kima, u vreme dok se suočava sa ekonomskim poteškoćama zbog pandemije, bezbednosnom pretnjom koju predstavlja ojačani americko-južnokorejski vojni savez i drugim problemima, naveo je AP.

„Posle sedam lansiranja taktičkih nuklearnih operativnih jedinica, nuklearne borbene sile su pokazale da su potpuno spremne da pogode i unište objekte na bilo kojoj lokaciji, u bilo koje vreme“, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

KCNA dodaje da su projektili odgovor na nedavne pomorske vežbe Južne Koreje i SAD, u kojima je učestvovao i nosač aviona US S „Ronald Regan“.

Pjongjang smatra američko-južnokorejske vojne vežbe kao probu za invaziju, dok su sa druge strane stizali odgovori da su vežbe isključivo odbrambene prirode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar