U trendu

S. Koreja osudila produzetak vazdusnih vezbi SAD i J. Koreje

SEUL – Severna Koreja osudila je danas Južnu Koreju i Sjedinjene Američke Države zbog produženja zajedničke kombinovane vojne vazdušne vežbe, rekavši da je to „veoma opasan i pogrešan izbor“.

„Prijavljeno je da su SAD i Južna Koreja odlučile da produže kombinovanu vazdušnu vežbu ‘Vigilant Storm’ „, naveo je u saopštenju Pak Jong-Čon, sekretar Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Severne Koreje, prenela je agencija Jonhap.

Naglasio je da neodgovorna odluka SAD i Južne Koreje „gura“ u nekontrolisanu fazu sadašnju situaciju, izazvanu provokativnim vojnim dejstvima savezničkih snaga.

Južnokorejske vazduhoplovne snage ranije su objavile planove da produže petodnevnu vazdušnu vežbu saveznika koja je počela u ponedeljak, nakon što je Severna Koreja lansirala interkontinentalnu balističku raketu.

Tokio je ranije danas saopštio da je Severna Koreja ispalila više balističkih projektila, ukljućujući i raketu koja je aktivirala sirene upozorenja u delovima centralnog i severnog Japana.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Japanu saopštili su da je projektil možda bio interkontinentalna balistička raketa, oružje najvećeg dometa dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu na drugu stranu planete, preneo je Rojters.

Vlada Japana je inicijalno saopštila da je raketa preletela teritoriju te zemlje, što je kasnije demantovano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.