U trendu

S Rusijom se vode pregovori o kupovini naoruĹžanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da se sa Rusijom i dalje vode pregovori o kupovini oružja i naoružanja, kao i o mogućem remontu ruskih helikoptera u Srbiji.

Vučić je srpskim novinarima u Moskvi izjavio da je s ruskim zvaničnicima razgovarao i da će i dalje razgovarati o tome „ĹĄta se moĹže uraditi da se iskoriste potencijali srpske namenske industrije“.

On je rekao da se s ruskom stranom razgovara o remontu helikoptera u Srbiji.

„Dobićemo mi njihovu dozvolu“, rekao je Vučić, dodajući da će o tome ponovo biti reči i s potpredsednikom ruske vlade zaduĹženim za vojni sektor Dmitrijem Rogozinom i sutra s predsednikom Vladimirom Putinom.

Premijer je rekao da je delimično problem u kapacitetima Srbije i naveo da Rusija ima 600 helikoptera koje treba servisirati, a da Srbija može godišnje da servisira pet.

Vučić nije želeo da kaže koje oružje Srbija želi da uveze, navodeći da se to još pregovara.

„Nećemo da nabavljamo oruĹžja koja se mogu smatrati ofanzivnim, ali moramo da zaĹĄtitimo svoju teritoriju“, naveo je srpski premijer.

Komentarišući Sporazum o vojnoj saradnji, koji je juče potpisan u Moskvi, Vučić je kazao da je reč o tehničkom dokumentu u oblasti zaštite intelektualne svojine, koji je već postojao, a sada je poboljšan.

„Da bismo neĹĄto radili, moramo da dobijemo njihove delove i njihovu licencu, kao ĹĄto je uvek bilo“, kazao je Vučić.

Moskovski dnevnik Komersant pisao je danas, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da potpisani sporazum o uzajamnoj zaštiti prava na rezultate intelektualne delatnosti stečene kroz bilateralnu vojnu saradnju, predviđa pravila popravke i modernizacije vojne tehnike isključivo kod proizvodjača, a ne i kod stranih kompanija.

Vučić je negirao pisanje srpske štampe o navodnim velikim kupovinama ruskog naoružanja.

„Kod nas svi vole da vide neke velike vesti. Sad smo poleteli na Istok, sad smo poleteli na Zapad. Srbija se, kao i pre ovog puta nalazi na standardnom evropskom putu, i kao i pre, ovog puta Ĺželi najbolje moguće odnose sa Rusijom“, kazao je premijer Srbije.

Vučić boravi u trodnevnoj poseti Moskvi tokom koje se sreo s premijerom Dmitrijem Medvedevom, potpredsednikom vlade Dmitrijem Rogozinom, šefom Gasproma Aleksejem Milerom i učestvovao na srpsko-ruskom Poslovnom forumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.