U trendu

SA: Građani sve više kupuju maske sa dva i tri filtera

SARAJEVO – Zbog velikog zagađenja vazduha u Sarajevu povećana je potražnja za respiratornim maskama, a u Apotekam anavode da se kupcima preporučuju respiratorne maske sa dva i tri filtera.

„Naša preporuka je da građani koriste respiratorne maske (Filtering Face Piece – FFP) sa 2 odnosno 3 filtera. One imaju sposobnost da filtriraju 94 ili 99 odsto čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom vazduhuu. U danima najvećeg zagađenja bi se trebale koristiti FFP 3 maske“, navode u apotekama, prenosi portal Klix.

Ove maske su predviđene za višekratnu upotrebu, a dužina zaštite zavisi od trenutne koncentracije štetnih čestica i dužine boravka na otvorenom.

I stručnjaci upozoravaju da se za vreme visokih koncentracija štetnih materija u zraku koriste isključivo respiratorne maske, jer hirurške nisu nimalo efikasne.

Iz Eko akcije savetuju da pri odabiru maski FFP 2 ili FFP 3 građani provere da li imaju oznaku EN 149, jer su takve namenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijalima u zraku – česticama, gasovima i pari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.