Sa Putinom se viđam pet puta godišnje

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, uoči današnjeg dolaska u dvodnevnu posetu Moskvi, da ima dobre lične i bliske radne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Obično se sastajemo pet puta godišnje kako bismo odredili okvir daljih bilateralnih odnosa, kako bismo razgovarali o izgledima njihovog razvoja“, rekao je Si.

Predsednik Kine je u intervjuu za TAS S dodao da je postignut dogovor sa Putinom da se povežu projekat „Jedan pojas jedan put“ i Evroazijski ekonomski savez.

Osvruo se i na postavljanje američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji, ocenivši da će to poremetiti stratešku ravnotežu u regionu.

„Raspodela američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji naneće ozbiljnu štetu interesima strateške stabilnosti zemalja u regionu, uključujući Kinu i Rusiju. To će poremetiti stratešku ravnotežu u regionu i ni na koji način neće promovisati denuklearizaciju na (Korejskom) poluostrvu“, rekao je Si.

Kako je prethodno objavljeno, Si je u intervjuu za ruski list „Rosijska gazeta“ rekao da Rusija igra važnu i pozitivnu ulogu u procesu rešavanja sirijske krize i poručio da Kina to ceni.

On je dodao da sirijska kriza predstavlja najopasniju tačku na Bliskom istoku, a to pitanje je, prema njegovim rečima, neophodno rešavati poštujući nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Sirije, prenosi „Sputnjik“.

„O budućnosti Sirije treba da odlučuje sirijski narod, a političko rešenje je jedini put. Iskreno verujemo da će se to pitanje uskoro rešiti i da će nada sirijskog naroda o miru i povratku u svoje domove uskoro i realizovati“, rekao je Si.

Kineski predsednik je istakao i nivo bilateralnih odnosa Rusije i Kine rekavši da oni nikad u istoriji nisu bili bolji.

„Pre svega politička i strateška saradnja, koja je rezultirala da preko 4.300 kilometara međudržavne granice oslikava prijateljske i dobrosusedske odnose. Obe strane podržavaju jedna drugu u razvoju i poštuju nacionalne interese. Kina i Rusija su strateški partneri koji svoji odnos razvijaju na poverenju“, naveo je Si.

Govoreći o ekonomskim odnosima, rekao je da Rusija i Kina na kompleksan način pristupaju tom pitanju i dodao da se to odnosi i na ceo evroazijski kontinent.

Predsednik Kine je rekao da se, pored krupnih investicionih projekata poput gasovoda i Puta svile, velika pažnja posvećuje i malom i srednjem biznisu.

„Vlade obe zemlje će učiniti sve kako bi se olakšao put ruskim i kineskim firmama da lakše posluju, što c?e se direktno odraziti i na smanjenje nezaposlenosti, ali i na konkurentnost tržišta“, kazao je Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.