U trendu

Sa zagrebačkog samita poslata poruka da se demokratski svet neće umoriti od podrške Ukrajini

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je danas u Zagrebu da se demokratski svet neće umoriti od podrške Ukrajini.

Po završetku parlamentarnog samita Krimske platforme, Jandroković je rekao da je taj skup koji je okupio više od 50 zemalja i međunarodnih organizacija „jasna poruka predstavnicima Ruske Federacije, agresoru, da se civilizovani demokratski svet neće umoriti od podrške Ukrajini“.

„Biće uz njih sve dok ne oslobode i poslednji centimetar svoje teritorije“, naglasio je Jandroković.

On je kazao da su učesnici sastanka u zajedničkoj izjavi ponovo dali jasnu podršku Ukrajini i potvrdili da poštuju teritorijalni integritet, suverenitet, jedinstvenost, nezavisnost, međunarodno priznate granice te države.

„Osudili smo agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, osudili smo nezakonite aneksije, povrede ljudskih prava i poslali smo poruku Rusiji da se povuče iz Ukrajine i prekine rat“, naglasio je Jandroković koji je bio domaćin skupa zajedno s predsednikom ukrajinskog parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Predsednik ukrajinskog parlamenta rekao je na konferenciji za novinare da je sa samita poslata jasna poruka Rusiji i poručio da Ukrajina ima snage i volje da pobedi i vrati kontrolu nad svojom teritorijom, uključujući Krim.

Krimska platforma je ukrajinska inicijativa za objedinjavanje međunarodnih napora za vraćanje Krima u sastav Ukrajine. Prvi samit na nivou šefova država ili vlada održan je u avgustu 2021. u Kijevu, a naredni ove godine u avgustu, u virtualnom formatu.

Hrvatska je prihvatila predlog Ukrajine da zbog rata u toj zemlji bude domaćin parlamentarnog formata Krimske platforme.

Predsednik Sabora Gordan Jandrokoović ranije je izjavio da je Srbija pozvana na zagrebački samit, ali da se nije odazvala pozivu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.