U trendu

SAD: Bajden osudio napad na demokratiju u Brazilu

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džozef Bajden osudio je „napad na demokratiju“ u Brazilu, nerede i upade pristalica bivšeg predsednika, ultra-desničara Žaira Bolsonara, u zgrade federalnih institucija u glavnom gradu Braziliji.

„Osuđujem napad na demokratiju i na miran prenos vlasti u Brazilu. Brazilske demokratske institucije imaju našu punu podršku, jer politička volja brazilskog naroda ne sme biti zanemarena“, objavio je Bajden na Tviteru.

Bajden je rekao da se raduje nastavku saradnje sa levičarskim predsednikom Brazila Luizom Inasiom Lulom da Silvom, koji je tesno pobedio Bolsonara na predsedničkim izborima, prenosi Rojters.

Nasilje u Braziliji mnoge je podsetilo na nemire i napad pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol hilu u Vašingtonu 6. januara 2021. godine.

Napad na zgrade brazilske valde osudio je američki senator Bob Menendez predsedavajući senatskog odbora za spoljne poslove.

„Nemiri su podstaknuti bezobzirnim zanemarivanjem demokratskih principa demagoga Bolsonara. Dve godine od 6. januara, Trampovo nasleđe nastavlja da truje našu hemisferu. Moramo zaštiti demokratiju i obuzdati zlonamerne aktere“, poručio je Menendez.

Bolsonaro je odleteo na Floridu 48 sati pre kraja svog mandata i nije prisustvovao inauguraciji predsednika Lule.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar